Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ρωτάτε ,τη έχουν κάνει ΟΜΌΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ γαι την απογραφή ;Ιδού το χρονικό παρεμβάσεων και τοποθετήσεων 2009-2011


Το τελευταίο διάστημα εν είδει παραπολιτικής κυκλοφορεί η "είδηση" πως το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν ανέτοιμα για την απογραφή (δεν έκαναν την απαραίτητη προεργασία), και για τον λόγο αυτό φυγομαχούν από την μάχη των μαχών, την επικείμενη απογραφή πληθυσμού και κατοικιών στην Αλβανία. Η ιστοσελίδαwww.deropoli.com με την ανάρτηση που ακολουθεί, καταγράφει το χρονικό της απογραφής καθώς και κάθε παρέμβαση, εισήγηση, τοποθέτηση των οργανώσεων από το 2009 μέχρι το 2011, με συνεχή και αδιάκοπη δραστηριοποίηση για την ορθή διεξαγωγή της απογραφής.

-Σεπτέμβριος 2009. Προγραμματικές δηλώσεις Κυβέρνησης Berisha. Δέσμευση του αλβανού Πρωθυπουργού μετά απο ερώτηση του Προέδρου του ΚΕΑΔ για την επόμενη απογραφή πληθυσμού με στοιχεία εθνικότητας, μητρικής γλώσσας & θρησκεύματος.
- 4 Νοεμβρίου 2010. Παρέμβαση Προέδρου ΚΕΑΔ στην ολομέλεια του κοινοβουλίου με θέμα την απογραφή.
- Νοέμβριος 2010. Απόφαση Κυβέρνησης για διεξαγωγή απογραφής 1-21 Απριλίου 2011.
- 3 Δεκεμβρίου 2010. Κατάθεση επερωτησης απο τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ προς τον αρμόδιο υπουργό για την απογραφή, Pollo. Ουδεμία απάντηση κατα παράβαση του κανονισμού που προβλέπει υποχρεωτική απάντηση εντός 21 ημερών.
- 10 Δεκεμβρίου 2010. Ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των μειονοτικών ομάδων Αλβανίας με θέμα την απογραφή, οργανωμένη απο ΚΕΑΔ. Κυβερνητική απουσία.
- Ιανουάριος 2011. Επιστολή Προέδρου Ομόνοιας προς Πρωθυπουργό με θέμα την επικείμενη απογραφή και τους προβληματισμούς ΕΕΜ. Ουδεμία απάντηση.
- 10 Ιανουαρίου 2011. Υποβολή 3ης έκθεσης της Αλβ. Κυβέρνησης προς το Συμβούλιο της Ευρώπης (υποχρεωτική στα πλαίσια της Σύμβασης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων) όπου δεσμεύεται όπως στην απογραφή του Απριλίου θα υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις της για την απογραφή με στοιχεία εθνικότητας, μητρικής γλώσσας & θρησκεύματος. Με ιδιαίτερη έμφαση δεσμεύεται πως έχει γίνει σεβαστή η αρχή του αυτοπροσδιορισμού . Ενημερώνει επίσης πως το νομικό Πλαίσιο είναι έτοιμο, καθώς και το ερωτηματολόγιο μετα απο ευρύ διάλογο με τους εκπροσώπους μειονοτήτων. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία απολύτως επαφή.
- 17 Φεβρουαρίου 2011. Παρέμβαση εκ νέου του Προέδρου ΚΕΑΔ στη ολομέλεια του Κοινοβουλίου με αντικείμενο τα προβλήματα σχετικά με την απογραφή πληθυσμού . Ουδεμία ανταπόκριση.
- Τέλη Φεβρουαρίου 2011. Απόφαση της Αλβ. Κυβέρνησης για αναβολή της απογραφής απο Απρίλιο σε Οκτώβριο με πρόσχημα τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ημερομηνία εκλογών είχε ανακοινωθεί επίσημα απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν απο την απόφαση της Κυβέρνησης για την απογραφή.
- Μέσα Ιουλίου 2011. Τροποποίηση νομικού πλαισίου απογραφής. Στην έκθεση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης απο 10/01/2011 ενημέρωνε πως το νομικό Πλαίσιο ήταν έτοιμο! Με προτάσεις του PDIU (κόμμα των τσαμηδων) που ψηφίστηκαν απο την ολομέλεια καταργείται στη πράξη η αρχή του αυτοπροσδιορισμου (προβλέπεται διασταύρωση δηλώσεων με στοιχεία ληξιαρχικών βιβλίων. Ο αριθμός των Ελληνων στα ληξιαρχεια βάση της απογραφής του 1989 επί κομμουνιστικού καθεστώτος, 58.728). Αναντιστοιχία δήλωσης και στοιχείων ληξιαρχείου τιμωρείται με πρόστιμο $ 1000. Παραβιάζεται επίσης η μυστικότητα της δήλωσης και παραβιάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
- Της ψηφοφορίας προηγήθηκε συνέντευξη τύπου καταγγελίας των τροποποιήσεων αυτών απο πλευράς Προέδρου ΚΕΑΔ.
- Παράλληλα ο όρος «εθνική ομάδα» στο ερωτηματολόγιο αντικαθίσταται με «εθνοπολιτιστικη ομάδα».
- Ακολούθησε καταγγελία Προεδρείου Ομόνοιας.
- 11 Αυγούστου 2011. Συνέντευξη τύπου Προέδρου ΚΕΑΔ για το ίδιο θέμα.
- 19 Αυγούστου 2011. Κοινή συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων όλων των μειονοτήτων, επιστολή προς Πρωθυπουργό και πρεσβείες ΗΠΑ, ΕΕ, ΣΕ, ΟΑΣΕ. Αιτήματα : Αναίρεση τροποποιήσεων νομικού πλαισίου. Αποκατάσταση αρχής αυτοπροσδιορισμου. Ακύρωση διατάξεων περι ποινών και παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Ερωτηματολόγιο απογραφής στη μητρική γλώσσα. 6 μηνη αναβολή. Συμμετοχή εκπροσώπων των μειονοτήτων στις επιτροπές απογραφής. Διάλογο Κυβέρνησης-μειονοτήτων. Διαφορετικά: αποχή και μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων της απογραφής.
- 8 Σεπτεμβρίου 2011. Συνάντηση ηγεσίας ΟΜΌΝΟΙΑΣ & ΚΕΑΔ με αντιπροσωπία του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου παρουσιάστηκαν όλες οι ανησυχίες και προβληματισμοί. Ακολούθησε συνέντευξη τύπου.
- Εντωμεταξύ, η INSTAT, αλβανική στατιστική υπηρεσία, αρμόδια για την απογραφη, παραβιάζοντας την ίδια τη νομοθεσία, παρέκαμψε τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές που ελέγχονται από το ΚΕΑΔ και στελεχωσε της επιτροπές απογραφής με φανατικα στελέχη του ΔΚ στο χώρο.
- Γενικό Συμβούλιο Ομόνοιας. Επανάληψη αιτημάτων και έκκληση προς Αλβ. Κυβέρνηση για συνεργασία ούτως ώστε να διασωθεί η όλη διαδικασία έστω και την ύστατη ώρα. Ουδεμία ανταπόκριση. Σε ανακοίνωσή της η Ομόνοια κάνει λόγο πως σε περιπτωση που δεν εκπληρωθούν τα αιτήματα θα οδηγηθεί σε δική της απογραφή
- 20 Σεπτεμβρίου 2011. Προσφυγή ΚΕΑΔ στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αίτημα την αντισυνταγματικοτητα των τροποποιήσεων στο νομικό Πλαίσιο καθώς και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.
- 22 Σεπτεμβριου 2011. Επερώτηση Προέδρου ΚΕΑΔ με τον αρμόδιο υπουργό Pollo. Αδιαλλαξία της Αλβ. Κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου